VEG-i-TEC, levend labo voor de voedingsindustrie

Op de terreinen van de Universiteit Gent in Kortrijk wordt druk gewerkt aan een prestigieus onderzoekscentrum dat de klinkende naam VEG-i-TEC meekrijgt. Er wordt maar liefst 7,5 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbouw van dit gloednieuwe laboratorium voor de agro- en voedingsindustrie. Opdrachtgever UGent ging in zee met Artes Group, die instaat voor de volledige ruwbouw en afwerking van dit unieke project. Voor de geautomatiseerde toegangsoplossingen klopte Artes aan bij marktleider ASSA ABLOY Entrance Systems. Zij leverden vijf snelrolpoorten HS7040, twee universele poorten OH1042P en één universele poort OH1042P met loopdeur.

VEG-i-TEC

Het nieuwe VEG-i-TEC gebouw van de Universiteit Gent in Kortrijk wordt een levend labo voor de aardappel- en groentenverwerkende industrie. Dankzij de state-of-the-art pilootinfrastructuur en de vele hoogtechnologische apparatuur kan het centrum zich toeleggen op industrieel toegepast onderzoek en ontwikkeling, en dat niet enkel op laboschaal zoals gebruikelijk maar ook op semi-industriële schaal. Onderzoekers zullen er nauw samenwerken met bedrijven op het vlak van R&D rond de verwerkingsprocessen van groenten en aardappelen enerzijds, en energie- en watermanagement in de agro-voedingsindustrie anderzijds. Zo zal bijvoorbeeld onderzocht worden of de voedingsindustrie gebruik kan maken van water uit rivieren zoals de Leie, om zo de druk op de drinkwatervoorraden te verminderen. Ook de impact van verschillende was- en verwerkingstechnieken wordt bestudeerd, onder meer om minder water te verbruiken en om de suikers en het zetmeel die vrijkomen bij het blancheren van frietaardappelen te hergebruiken in voedingssupplementen.

ASSA ABLOY Entrance Systems

Bij een state-of-the-art infrastructuur horen ook de allerbeste toegangsoplossingen. ASSA ABLOY Entrance Systems leverde twee universele poorten OH1042P en één OH1042P met loopdeur. Deze sectionale poorten zijn bijzonder geschikt voor de buitenmuren van industriële gebouwen. Robuust, goed geïsoleerd en ruimtebesparend, maar ook kwalitatief en duurzaam. Elk onderdeel wordt gebouwd volgens de strengste normen. De combinatie van windbestendige, versterkte panelen en een klasse 3 certificaat voor waterdichtheid, windbelasting en luchtdoorlatendheid levert een industriële sectionale poort op die er goed uitziet en bovendien een bijzonder lange levensduur heeft.

Binnenin wordt dan weer gewerkt met de snelrolpoorten HS7040, die snelheid en veiligheid combineren met een schitterend design. ASSA ABLOY leverde vijf stuks van deze veelzijdige binnenpoorten. Met hun snelle opening en sluiting verbeteren ze de operationele efficiëntie en helpen ze energie te besparen. Bovendien garandeert de motor met frequentieregelaar een uiterst snelle en zachte start en stop. Zo wordt de verkeers- en goederenstroom vlot geregeld. Ideaal voor een uit de kluiten gewassen onderzoekscentrum.