ASSA ABLOY Entrance Systems steunt 17 Oegandese petekinderen bij schoolcarrière

/global/scaled/1280x556x0x34x1000x435/AAES-BE-News-News-2019-Hero-image-Oeganda.jpg

Dat wij ons als bedrijf ook sterk maken op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen, is iets dat we graag delen. Zo heeft ASSA ABLOY Entrance Systems al jarenlang een nauwe band met Cunina, een vzw die al bijna 30 jaar kansarme kinderen wereldwijd op de schoolbanken zet via persoonlijke peterschappen. Sinds 2012 ondersteunen wij via Cunina 17 Oegandese kinderen bij hun schoolcarrière. Hiermee zijn wij een langdurig engagement aangegaan, want deze kinderen doorlopen de lagere- en de middelbare school. Bedoeling is dat ze straks met een diploma onder de arm de vicieuze cirkel van kansarmoede doorbreken en een betere toekomst voor zichzelf creëren. En dat is waar het om draait bij Cunina.

Behalve de peterschappen die wij bij Cunina zijn aangegaan, heeft ASSA ABLOY Entrance Systems ook geld gedoneerd voor de aanschaf van diverse schoolbanken. De Oegandese schoolkinderen kunnen al die steun goed gebruiken, want in het Afrikaanse land leven veel weeskinderen van wie de ouders zijn overleden tijdens de aidsepidemie. Gelukkig kende Oeganda, in tegenstelling tot buurland Congo, het voorbije decennium een onwaarschijnlijke transformatie van een door oorlog geteisterd land, naar een stabiel en economisch snelgroeiend land. De Oegandezen willen vooruit. En om vooruit te komen is goed onderwijs nodig.

Te kort leerkrachten
Basisonderwijs in Oeganda is in principe gratis, maar de overheidssubsidies zijn zo beperkt dat leerkrachten een erg laag loon krijgen. Het gevolg is een tekort aan leerkrachten en overvolle klassen. Bovendien kost naar school gaan wél geld: een uniform is verplicht en schoolmateriaal is uiteraard nodig. Allemaal oorzaken waarom veel kansarme kinderen niet naar school gaan.  

Mbarara, de tweede grootste stad in Oeganda, is een snelgroeiende stad in het zuidwesten van het land. De ondergrond is er rood, droog en stoffig na het decennialang kappen van bomen. Bijna 90 procent van de inwoners van de stad en de omgeving haalt hun inkomsten uit landbouw en veeteelt. Door de aidsepidemie verloren veel kinderen in deze regio hun ouders.

Aangegrepen door de verhalen van journaliste Els De Temmerman, besloot Sophie Vangheel, stichter van Cunina, in 2013 om naar de ‘parel van Afrika’ te trekken en er verschillende scholen en onderwijsorganisaties te bezoeken. Ze selecteerde twee partnerscholen waarmee Cunina ging samenwerken rond peterschappen en onderwijsprojecten. Een van die scholen is de Adullam Model Primary School in Mbarara, waar ook de 17 petekinderen die ASSA ABLOY Entrance Systems steunt, onderwijs volgen.

500 weeskinderen
In totaal zijn er zo’n 600 schoolkinderen, waarvan maar liefst 500 weeskinderen die er permanent verblijven. Behalve onderwijs krijgen zij er ook onderdak, eten en medische zorgen. In het verleden gebeurde dat onder erbarmelijke omstandigheden, waardoor veel schoolkinderen herhaaldelijk ziek werden. Daarom is de school met steun van Cunina en Wereld Missie Hulp de afgelopen jaren onder handen genomen. Zo werd er een nieuwe meisjes- en jongensslaapzaal gebouwd met bijbehorende sanitaire blokken.  Daarvoor werd er een waterput van 120 meter diep geboord, die de school nu permanent van vers, stromend water voorziet.

Verder werd er in 2017 een naaiatelier gebouwd dat is opgezet als educatief project. Er zijn 20 elektrische naaimachines en twee competente leerkrachten die leerlingen de kneepjes van het naaien bijbrengen. Het eerste jaar kregen 160 leerlingen, zowel jongens als meisjes, les als onderdeel van hun reguliere opleiding. Er is ook een verkoopruimte waar de leerlingen hun creaties kunnen verkopen aan de plaatselijke gemeenschap en zo verkoopervaring kunnen opdoen. 

Het naaiatelier is sinds de start zo’n succes dat ook de jongste leerlingen eraan deelnemen en dat zij behalve met kleding ook al aan de slag gaan met riet weven en haakstukjes, beddengoed en prints. Het naaiatelier vormt niet alleen een vaste waarde in het pedagogisch project van de school, maar is ook de kern van kostenbesparende innovaties.

Groene energie
Op het dak van het naaiatelier liggen zonnepanelen die meer dan 20 zware batterijen voeden. Daarmee worden de 20 elektrische naaimachines niet alleen van elektriciteit voorzien, maar ook het watersysteem en de rest van elektrische voorzieningen in de school. Zo werd de energiefactuur van de school effectief naar nul teruggebracht en blijft er meer geld over om te spenderen aan het onderwijs en de leerlingen.

ASSA ABLOY Entrance Systems
Als bedrijf zijn wij er trots op dat we een deel van dit verhaal mee hebben geschreven. Regelmatig houden we jullie op de hoogte van het welzijn van onze petekinderen en hun schoolresultaten. Wil je meer weten over de werking van Cunina en de projecten die er worden uitgevoerd. Kijk dan op de website www.cunina.org