Coronapandemie treft kansarme kinderen in Oeganda bijzonder hard

/global/scaled/6241x2715x0x543x1000x435/AAES-BE-News-News-2020-_MG_2123.jpg

ASSA ABLOY Entrance Systems draagt maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Zo ondersteunt de specialist in toegangsoplossingen 17 Oegandese petekinderen bij hun schoolcarrière via ontwikkelingsorganisatie Cunina. Helaas viel Oeganda – net als de rest van de wereld – ten prooi aan het coronavirus. De scholen sloten de deuren, de voedselschaarste nam fors toe en kinderarbeid tiert welig.

Peterschappen en onderwijsprojecten

Cunina werd opgericht door Sophie Vangheel in 1989. Vandaag is deze vzw een uit de kluiten gewassen ontwikkelingsorganisatie met vaste medewerkers, honderden vrijwilligers en vijf gepassioneerde ambassadeurs: Natalia, Nathalie Meskens, Luc Appermont, Wouter Torfs en Sabine De Vos. De organisatie stuurt via persoonlijke peterschappen en onderwijsprojecten kansarme kinderen in het Zuiden naar school. Intussen heeft Cunina al meer dan 15.500 kinderen op de schoolbanken gezet. Maar Covid-19 gooit roet in het eten.

Kinderarbeid en voedselschaarste

In 2013 ging Cunina van start met ontwikkelingshulp in Oeganda, een land met één van de grootste aantallen weeskinderen wereldwijd. Er werden twee partnerscholen geselecteerd waaronder de Adullam Model Primary School, waar ook de 17 petekinderen van ASSA ABLOY Entrance Systems onderwijs volgen. Maar toen de schoolpoorten gesloten werden omwille van corona, kwamen heel wat weeskinderen terecht in het circuit van de kinderarbeid. Zij zien geen andere uitweg dan te werken aan een minuscuul hongerloon in de hoop dat ze hun avondmaal van die dag kunnen betalen. Daarbovenop is er in Oeganda een wijdverspreide schaarste aan voedsel en dat probleem wordt steeds groter door Covid-19.

Beterschap op komst

Toch komt er ook licht aan het einde van deze donkere tunnel ... Op 15 oktober mochten de Oegandese scholen opnieuw de deuren openen en konden dus ook alle 615 leerlingen uit de Adullam Model Primary School – de meesten onder hen zijn weeskinderen die er normaal gezien het hele jaar door verblijven – opnieuw op een veilige manier naar school. Een belangrijk traject voor hen want met een diploma onder de arm kunnen ze de vicieuze cirkel van kansarmoede doorbreken en een betere toekomst voor zichzelf creëren.

Meer informatie over Cunina: www.cunina.org

Het MVO-verhaal van ASSA ABLOY Entrance Systems

ASSA ABLOY & Cunina - Partners die het verschil malen