ASSA ABLOY Entrance Systems nodigt uit ...

/global/scaled/819x355x0x35x818x355/AAES-BE-News-News-2016-StadEnArchitectuur.jpg

Wij nodigen u uit op woensdag 30 november 2016 voor de lezing van Iwan Baan (NL) en Kunlé Adeyemi/Nlé (NG), “People’s Utopia”, in Kunstencentrum STUK te Leuven.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Programma
- 19u : Ontvangst met drinks & food in het STUKcafé
- 20u : Start lezing
- Na de lezing is er nog een praatmoment met drinks in het STUKcafé

STUK & STUKcafé : Naamsestraat 96, 3000 Leuven
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Heel wat innovatieve stedenbouwkundige of architecturale oplossingen groeien van onderuit en ontstaan vanuit lokale gemeenschappen die zich in precaire omstandigheden of in complexe stedelijke situaties bevinden. Hoe slagen ze erin om met een minimum aan middelen collectief in te spelen op een maximum aan gedeelde lokale noden? Wat is het potentieel van deze zelf-uitgevonden architecturale interventies? Wat kan de architectuur en de stedenbouw hiervan leren? Zijn deze lokale ad-hoc oplossingen een zegen of versterkt hun informele statuut net de precariteit waarvan ze trachten te ontsnappen?

De Nederlandse fotograaf Iwan Baan bouwde zijn bekendheid op met beelden die getuigen over  leven en interacties die plaatsvinden binnen de architecturale ruimte. Met zijn achtergrond in de documentaire fotografie viel hij nogal onverwacht de architectuur binnen toen hij Rem Koolhaas voorstelde om de constructie van het hoofdkwartier van de Chinese Staatstelevisie, een project van OMA in Beijing, te documenteren. Sindsdien werkt hij samen met de meest vooraanstaande architecten ter wereld. Sinds een aantal jaar bouwt Iwan Baan ook opnieuw zijn persoonlijke oeuvre uit, met onder andere projecten rond het modernisme en fotografisch onderzoek naar informele en onverwachte architecturale intelligentie in uitdagende stedelijke condities, met een bijzondere interesse voor Afrika en Zuid-Amerika. Hij won in 2010 de allereerste Julian Shulman Photography Award en kreeg in 2012 de Gouden Leeuw op de Architectuur Biënnale van Venetië voor zijn installatie met Urban Think Tank rond de Torre David, een onafgewerkte wolkenkrabber die in gebruik genomen werd als een informele mini-stad in Caracas, Venezuela.

Kunlé Adeyemi is architect, ontwerper en stedenbouwkundig onderzoeker. Hij ontwikkelde de Makoko Floating School, een prototype voor een drijvende structuur in de lagune van Lagos, Nigeria. Dit project is onderdeel van African Water Cities, een uitgebreid onderzoeksproject van NLÉ, de architectuur-, ontwerp- en stedenbouwkundige praktijk die Adeyemi in 2010 oprichtte, met een focus op de ontwikkeling van steden en gemeenschappen.

NLÉ onderzoekt de relatie tussen mens en water in de context van de klimaatsverandering, met de intentie om tot inclusieve en verantwoordelijke oplossingen te komen in snel verstedelijkende steden met kwetsbare gemeenschappen.Momenteel werkt NLÉ aan het Chicoco Radio Media Center, een gemeenschapscentrum in Port Harcourt, Nigeria; het Museum of Aids in Africa; de ROCK kiosk in Chicago, USA; en de CDL Microfinance Bank in Lagos, Nigeria. NLÉ lanceerde recent zijn Serpentine Summer House in London, UK en MFS II, een nieuwe, verbeterde versie van de Makoko Floating School waarvoor het op de 15de Architectuur Biënnale van Venetië de Zilveren Leeuw ontving.

TAAL: Engels

WAAR: STUKcafé en Auditorium,
Kunstencentrum STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
WANNEER: woensdag 30.11.2016
AANVANG: ontvangst met drinks & food vanaf 19u  i.h. STUKcafé (enkel voor onze genodigden), lezing start om 20u.

stadenarchitectuur.bestuk.be 
iwan.com - nleworks.com

CURATORS: Czvek Rigby & Natural Born Architects
ORGANISATION: Stad en Architectuur vzw

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Inschrijven + extra info
Contacteer Kevin Van Haele op het nummer 0491/902303 of via mail,  kevin.vanhaele@assaabloy.com
-------------------------------------------------------------------------------------------------