Het belang van een geoptimaliseerde buitenkant

Toen Andreas Prehal en zijn partner Helmut Poppe in het jaar 2000 hun zaak oprichtten, wilden ze indrukwekkende architectuur combineren met duurzaam bouwen. En Poppe*Prehal bouwde al heel wat schitterende duurzame gebouwen, van gezinswoningen tot distributiecentra. Onlangs werd Metro Cash & Carry in het Oostenrijkse St.Pölten aan dat rijtje toegevoegd.

Het Metro-filiaal in St. Pölten is een energieneutraal gebouw. Poppe*Prehal begon met een houten buitenkant. Aan die buitenkant werd vervolgens verder geschaafd, met oog voor elk detail: van de meest verfijnde houtmaterialen in de structuur tot de juiste keuze van vensters en ingangen. Alles draagt bij aan de efficiëntie van het gebouw. Geïsoleerde Isodock-docklevellers van ASSA ABLOY maakten de geïsoleerde buitenkant helemaal af. Zonder geïsoleerde laadkades zou dagelijks veel warmte en energie verloren gaan tijdens het laden en lossen van goederen. Een onmisbare toevoeging, met andere woorden.

De buitenkant is kwalitatief zo hoogstaand dat er minder nood is aan een specifiek verwarmings- of verkoelingssysteem in de winkel. Een reeks vensters bij het dak van de winkel volstaat voor ventilatie en koeling. Ze gaan open als de temperatuur te hoog oploopt en sluiten wanneer het te koud is. Verwarmd wordt er met de overtollige warmte van de koelkasten. Zo zijn minder technische systemen nodig. En er is meer: het hele dak van de Metro is bedekt met zonnepanelen, die Metro zo veel energie opleveren dat de winkel het teveel kan verkopen aan het elektriciteitsnet. Dat maakt van Metro een energieplusgebouw.

Een product voor elk probleem

Bekijk ons volledige aanbod aan toegangsoplossingen online, mét downloadbare productgegevens en technische informatie. Vind de beste oplossing voor u.