BREEAM Outstanding-certificering

Aan de standaardvoorschriften voldoen kostte het Metro-filiaal in St. Pölten geen moeite. De echte uitdaging, zo vertelt architect Andreas Prehal ons, was ervoor zorgen dat het gebouw aan alle eisen voldeed om een BREEAM Outstanding-certificaat in de wacht te slepen. Slechts 2% van de gebouwen slaagt daarin.

De elementen die het gebouw al energieneutraal maken – zonne-energie, geen extra verwarmings- of verkoelingssystemen, ledverlichting, het gebruik van duurzame bouwmaterialen van duurzame bronnen, automatische deuren die alleen opengaan als dat nodig is, en geïsoleerde laad- en lossystemen – waren essentieel om het BREEAM Outstanding-certificaat te behalen. Er waren echter nog andere vereisten waaraan moest worden voldaan, elementen die verder gingen dan wat gewoonlijk onder duurzaam bouwen verstaan wordt.

In de volledige winkel moest goede luchtkwaliteit gegarandeerd kunnen worden. Het parkeerterrein kreeg een park om de verplichte groene ruimte te voorzien. Bovendien werden voor het parkeerterrein zelf holle betonblokken opgevuld met gras gebruikt, zodat het oppervlaktewater weer in het grondwater wordt opgenomen en er erg weinig extra afwatering moest worden aangelegd. Verder illustreren kleine details, zoals douches voor de medewerkers en klanten die met de fiets naar het werk komen, dat de winkel oprecht duurzaamheid nastreeft. En de inspanningen werden beloond: het nieuwe Metro-filiaal is het eerste gebouw in Oostenrijk dat het BREEAM Outstanding-certificaat krijgt in 10 jaar.

Een product voor elk probleem

Bekijk ons volledige aanbod aan toegangsoplossingen online, mét downloadbare productgegevens en technische informatie. Vind de beste oplossing voor u.