Een eenvoudige benadering van duurzaamheid

De houding van de Belgische architect Philippe Samyn tegenover duurzaamheid doet denken aan de Amerikaanse ontwerper Buckminster Fuller, die aanvankelijk alleen stond in zijn overtuiging dat alle architecten de uitwerkingen van hun gebouwen zouden moeten kennen. “Grondstoffen zijn schaars", legt Samyn uit. "Hoe minder materiaal we gebruiken, hoe beter we onze planeet beschermen."

Wat dat betekent, is meteen helder als je de gevel van de brandweerkazerne van Charleroi bekijkt. Die bestaat uit twee kernelementen. Op de begane grond bevindt zich achter 48 glazen sectionale poorten elk een brandweerwagen. De bovenverdiepingen zijn bekleed met een dunne laag geperforeerd golfstaal dat twee en een halve meter boven het dakterras uitsteekt en de moestuin, de zitruimte en de atletiekbaan tegen de wind beschermt.

 In een ontwerp als een ononderbroken cirkel geven de lichte glazen poorten het gevoel dat het gebouw zweeft. En als de poorten openschuiven, lijkt het of de hoogte verdwijnt, zodat je langs de brandweerwagens zicht krijgt op de binnenste kern van het gebouw. "We hebben geprobeerd een poort te maken die zo eenvoudig, voordelig, functioneel en duurzaam mogelijk is", vertelt Samyn. En de combinatie van een gestroomlijnde vorm en kracht in de poort geeft het gebouw een bepaalde lichtheid die de duurzaamheid van het gehele ontwerp illustreert.

Een product voor elk probleem

Bekijk ons volledige aanbod aan toegangsoplossingen online, mét downloadbare productgegevens en technische informatie. Vind de beste oplossing voor u.