Van Marcke kiest voor producten van ASSA ABLOY Entrance Systems voor distributiecentrum in Kortrijk

Van Marcke, de Belgische marktleider in de distributie van sanitair en verwarming, nam recent zijn hyper duurzaam en geautomatiseerd distributiecentrum in gebruik. Voor dat EDC (Excellent Distribution to Customers), gelegen in de logistieke zone LAR-zuid Kortrijk, kozen ze voor tal van producten van ASSA ABLOY Entrance Systems, om hun diensten naar een hoger niveau te tillen en de efficiëntie te verbeteren.

Centraal en duurzaam EDC

Van Marcke investeerde 75 miljoen euro in het gebouw van 90.000 m² dat alle diensten op één plek centraliseert. Daardoor is niet alleen de efficiëntie verhoogd, maar kon ook geïnvesteerd worden in onder andere een geautomatiseerd opslagsysteem én de stapelrobot ‘Gloria’. Het EDC is bovendien een toonbeeld op het vlak van duurzaamheid. Het is een volledig CO2-neutraal en wateronafhankelijk gebouw: het regenwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkbaar water. De verwarming is geothermisch en de elektriciteit zal vanaf het najaar met 16.000 zonnepanelen worden opgewekt. 

ASSA ABLOY Entrance Systems als belangrijke partner

Voor dit omvangrijke project selecteerde Van Marcke uit het uitgebreide aanbod van ASSA ABLOY Entrance Systems een hele resem producten om de efficiëntie te verhogen:

Telescopische dock-levellers
De dock-leveller zorgt voor een vlotte en veilige overdracht van de goederen tussen het voertuig en de laadkade. Er zitten manuele dockplaten en automatische levellers in ons aanbod die geschikt zijn voor verschillende types van voertuigen en andere uitrusting. De hydraulische telescopische lip-dock-levellers zijn uitgerust met een telescopische lip die een groter contactvlak tussen de vloer van het voertuig en de dock-leveller mogelijk maakt.

Dock shelters
Dock shelters verbeteren de energie-efficiënte en de werkomstandigheden. Door het voertuig af te dichten, beschermen de gordijn- of opblaasbare dock shelters tegen slecht weer en tocht tijdens het laden en lossen.

Dock-ins
De dock-ins van ASSA ABLOY Entrance Systems laten toe dat vrachtwagens veilig ‘aandocken’ en zo snel en efficiënt geladen kunnen worden. De ASSA ABLOY DE6090DI Dock-In en verkeerslichten is een geïntegreerde oplossing met parkeerhulp en verkeerslichten in één systeem. Met de parkeerhulp en verkeerslichten is het niet nodig om geleiding op het asfalt aan te brengen of te vernieuwen. Evenmin is de conventionele parkeerhulp nodig die bestaat uit stalen buizen. Dankzij de moderne led-technologie hebben de ASSA ABLOY DE6090DI Dock-In en verkeerslichten een laag energieverbruik en een lange levensduur.

Wielblokken met sensor
Het ASSA ABLOY wielblok wordt tegen de achterband van de vrachtwagen geplaatst om te verhinderen dat de vrachtwagen tijdens het laden of lossen in beweging kan komen. Het wielblok is elektronisch aangesloten op de besturingseenheid. Zolang het wielblok niet correct is aangebracht, kunnen de poort en de leveller niet bediend worden. Dat beperkt het onnodig openen van de poort, het bespaart energie en het verbetert het werkproces.

Buffers
Ook de buffers die voor de dock-levellers geplaatst worden, komen uit het gamma van ASSA ABLOY Entrance Systems. Zij absorberen de energie van het voertuig dat – per ongeluk of met opzet – het gebouw raakt. De buffers zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en in vaste of bewegende uitvoeringen. Ze zijn afgewerkt met rubber of met staalplaten en een veerwerking.

Poorten
Van Marcke bestelde maar liefst 72 poorten voor het project. ASSA ABLOY Entrance Systems biedt een compleet gamma aan industriële poorten. Van sectionale poorten, over verticale hefpoorten tot industriële rolluiken. Met de juiste poort op de juiste plek zijn klanten zeker van een duurzame, veilige en energiezuinige oplossing.

BREEAM-certificaat

Van Marcke streeft met het distributiecentrum naar een BREEAM-certificaat. Dat is een streng duurzaamheidslabel en ratingsysteem dat staat voor duurzaamheid in de ruimste zin van het woord, van een duurzaam gebouwconcept tot het gebruik van duurzame technieken en materialen. Ook daarvoor waren ze bij ASSA ABLOY Entrance Systems aan het goede adres. Onze toegangsoplossingen zijn immers zo ontworpen dat ze klanten op weg helpen naar certificering voor groen bouwen, zoals BREEAM en LEED. Ons consultancyteam adviseert en helpt klanten in dit kader de juiste keuze maken.